Att bli musiker är svårt. Riktigt, riktigt svårt.

Det finns så många faktorer som spelar in – från att lära sig spela ett instrument till att utveckla den disciplin och övning som krävs för att fullända ditt hantverk. För att inte tala om de otaliga timmarna av repetitioner, inspelningssessioner och liveframträdanden du måste utstå för att inte göra dina fans besvikna eller förlora pengar på din investering.

Så varför försöker folk ens? Vad är poängen?

Tja, det finns många anledningar till att någon väljer musik som sitt yrke. Vissa åtnjuter dess terapeutiska egenskaper; andra kanske lockas av den kreativa aspekten av att skriva och spela nya låtar. Men oavsett varför de bestämmer sig för att detta är vad de vill göra, kräver det uppoffring och uthållighet framför allt.

Men om man klarar det, och får åka på turne – då kanske man tänker att det är ”done deal” – drömmen är gjord. Nja, riktigt så är det inte. Låt oss kika på varför.

Varför det suger (lite) att turnera

Att turnera är svårt av många anledningar. Från det fysiska till det känslomässiga, det kan vara utmanande att åka på turné och prestera sitt bästa varje kväll.  Det tar hårt på både kropp och själ – många kvällar kommer du känna dig som en betongpool Stockholm. Från långa flygresor till att ständigt röra på dig, att spela musik hela dagen kräver mycket av både din kropp och själ. Du måste inte bara vara tillräckligt fysiskt vältränad för att spela föreställning efter föreställning, utan du behöver också uthållighet och uthållighet – speciellt om du uppträder i heta lokaler eller miljöer med tät trafik.

Emotionell stress är också en verklighet – turnéliv kan ta upp gamla rädslor och oro som lämnades olösta innan de åkte på vägen. Att plötsligt vakna upp i en främmande stad utan en aning om vad som händer kan utlösa intensiva ångestattacker som gör att du känner dig utmattad både mentalt och känslomässigt. Det är viktigt att inte bara ha en stark mental förberedelse innan du börjar din resa, utan också att hitta stöd längs vägen från vänner eller familj som förstår vad du går igenom. Sist men inte minst – tidspress. Det verkar aldrig finnas tillräckligt med tid när man reser av någon anledning – än mindre när man förbereder sig för ett långt turnéschema! Oavsett om det är att försöka packa allt snabbt samtidigt som du håller dig organiserad under reseförberedelserna eller hanterar ändringar i sista minuten – tiden känns alltid knapp när du planerar en stor resa som den här … speciellt om det finns oförutsedda utmaningar på vägen (som hälsoproblem ).

Hoppas jag inte satte några drömmar i sank nu, men ville bara dela med mig av min erfarenhet! Keep rocking, moose lovers.