Städschema – denna gåva till mänskligheten. Eller åtminstone om du frågar mig! Huset blir aldrig rent så länge du inte håller dig till ett regelbundet städschema. Det är kanske inte så kul, men det är nödvändigt för att hålla reda på större rengöringsuppgifter och för att förhindra att smuts samlas upp över tid. Förutom den allmänna städningen som behövs för varje rum finns det också andra aspekter av husstädning som bör planeras in i schemat. Här tänkte jag beskriva lite hur jag jobbar med mitt städschema, utifrån min erfarenhet som f.d. chef över en städfirma Stockholm!

 

Moment som inkluderas:

  • Daglig städning: Rengör alltid köket efter matlagning och rengör badrummet varje dag. Detta hjälper till att förhindra att smuts och bakterier samlas upp.
  • Veckovis städning: Varje vecka bör du torka av alla ytor.
  • Rengöring av föremål och möbler som står framme. Kan ske veckovis eller månadsvis. Det är lite på känn. När vi städar kontorshotell Landskrona städar vi allt, men ibland har de som äger kontoret åsikter.

För att hålla ett rent hem är det viktigt att städa lite hela tiden, som ni ser. Det finns många olika ytor som man måste ta hand om och rengöra på olika sätt.

 

Jag brukar lite grovt dela upp dem i olika moment:

Golv: För att rengöra golv, använd en dammsugare för att ta uppstående damm och smuts. Tvätta sedan golvet med en mjuk mopp och lite vatten. Om du har trägolv, använd en mild trägolvsrengöring för att inte skada träet. Lite annorlunda om det är limfog.

Möbler: För att rengöra möbler, börja med dammsugningen. Använd en bomullstrasa fuktad med lite vatten och lite mild rengöringsmedel.

Fönster: Glöm inte att fönterputsa. Jag lärde mig massor av tips genom fönsterputs Stockholm som jag ska skriva om någon dag. Ja, det var ju under den tiden jag var delägare i städfirma Västerås.