Grafikkort är en av de viktigaste komponenterna i en dator. De ger din dators grafikprocessorkraft och är det som gör att dina spel och videor ser bättre ut, eller att de faktiskt fungerar överhuvdtaget. Grafikkort, även kända som GPU, designades ursprungligen för att hjälpa till att återge bilder på en skärm. Visste ni förresten att färg-grafiken, den som vi är bekanta med idag, till stor del är en svensk uppfinning? Som uppfinnaren dessutom inte fick upprättgörelse för? Nåja, det är en annan historia. Tillbaka till grafikkort – de har blivit mer komplexa med tiden och nu kan de användas till annat som att rendera 3D-objekt i spel och 3D-program. Ett grafikkort är alltså ett litet kretskort som sätts in i en kortplats på moderkortet på din dator för att bearbeta bilder och videosignaler som sänds av processorn – och eftersom det är en krets är den kapabel till många saker. Att låta datorn processera ”genom GPU:n” kan vara ett sätt att snabba på många processer.

Hur grafikkortspriserna kommer att förändras 2022

Grafikkort är en extremt viktig komponent i en gamingdator. De tillåter datorn att rendera 3D-grafik och videospel, och de används också för andra applikationer som videoredigering och CAD-design. Kostnaden för grafikkort kan variera kraftigt beroende på tillverkare, modell och specifikationer. Grafikkort är dyra eftersom de är specialiserad hårdvara som har optimerats för att hantera grafiska uppgifter. Om du vill ha ett grafikkort som gör allt bra, måste du spendera många tusenlappar. Vissa köper grafikkort för 10,000 kr eller mer…

Problemet för marknaden med GPU:er är dels den globala bristen av kretskort, men också att många (ursäkta språket) bitcoin-idioter köper upp alla GPU:s så fort de släpps. Detta då grafikkort är effektiva för crypto-mining.

Det aktuella läget för grafikkort på marknaden

Det är svårt att veta hur marknaden kommer att se ut framöver. Giganter som NVIDIA och AMD slåss med sina respektive RTX- och Ryzen-kort. Det ser ut som att NVIDIA med sina RTX3090 har skapat en kapabel best till klassiker, men frågan är om AMD kommer kunna ta igen med eventuellt pressade priser. Oavsett hur det går kommer vi försöka ha koll på läget, så titta gärna in i bloggen framöver!