Krisen vi befinner oss i för tillfället är svårplanerad, vad kommer det innebära för din verksamhet, hur ser framtiden ut? Givetvis är det här inte något som vi kan svara på utan att ta till spådomar, men en del vet vi av gammal hederlig erfarenhet.

I tuffare tider händer det en hel del på marknaden, kunderna stänger plånboken och börjar hamstra, men just i den här krisen går pengarna till annat; nämligen drivmedel, electricitet, räntor och dyrare matvaror.

Den stora frågan är då hur du som företagare ska hålla bolaget flytande under krisen och komma ut ”on top” i andra änden av tunneln.

– Det korta svaret på frågan är SEO! (Sökmotoroptimering). Orsaken är att i varje finanskris så finns det en sak stora företag har gemensamt, nämligen att sluta köpa in marknadsandelar för framtiden, vilket ofta innebär att säljavdelningar som är konsultbaserade stängs ner, man avyttrar personal genom att minska ner på konsulterna, men man minskar också ner på all marknadsföring som inte är direktkonverterande.

En säljavdelning till exempel är lukrativ, men lönar sig på sikt. Exempel: en säljare säljer ett abonnemang med 2 års bindningstid. Säljaren får sin provision och lön nu, men återbetalningen på företaget sker löpande under 2 års tid innan det går att räkna hem affären. Vad som händer då är alltså att företagen ”slutar” satsa på affärer som rullar in över tid och fokuserar hårdare på ”just nu” för att hålla likviditeten så hög som möjligt, men även att visa bra siffror för sina investerare & aktieägare.

Just sökmotoroptimering är en sån sak som ofta bromsas in av större företag (men också mindre företag som är mer känsliga för ett sämre dellikvid) varpå det pausas eller dras ner i budget.

– Vad innebär detta för dig? Det är i sådana här tider ofta rea på bra marknadsföring! för varje investerad krona kommer kanaler som SEO, Storbildsskärmar och digital signage helt enkelt ge mer (fast på lång sikt)